Małże w pilznerze
- Można zamrażać? Nie
Składniki (4porcje)
-
Małże - 500 g omułkówChili - 2-3 małe czerwone papryczkiSoja - 1.5 łyżki fermentowanej czarnejOlej arachidowy - 1 łyżkaImbir - 1 łyżka startegoCzosnek - 2 zmiażdżone ząbkiPiwo jasne - 1 szklanka pilzneraSok z limonki - 1-2 łyżkiSól - do smakuKolendra (natka) - do posypania
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Oczyszczamy mule, wyrzucamy wszystkie otwarte. Chilli przecinamy wzdłuż na połówki i usuwamy pestki, potem kroimy w paseczki. Przepłukujemy ziarenka soi i drobno je siekamy (ten etap odpada, jeśli używamy pasty lub sosu sojowego).
W dużym garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy imbir i czosnek, smażymy pół minuty. Dodajemy chilli i soję (lub pastę), smażymy kolejne pół minuty, mieszając. Wlewamy piwo (jeśli używamy sosu sojowego, dodajemy go na tym etapie), wrzucamy mule, przykrywamy. Gotujemy kilka minut, nie odkrywając, tylko co jakiś czas potrząsając garnkiem. Mule powinny być gotowe po 5 minutach, ale jeśli zajrzymy do nich na chwilę i zobaczymy, że wiele jeszcze się nie otworzyło, gotujemy 2-3 minuty dłużej.
Następnie wyjmujemy mule na talerze - wszystkie zamknięte wyrzucamy. Do bulionu wlewamy sok z limonki, przyprawiamy do smaku solą. Polewamy mule na talerzach, dekorujemy listkami kolendry, podajemy od razu - najlepiej z dobrą bagietką, którą będziemy maczali w bulionie.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory