Małże z ryżem przy złotym rogu

Tomek Woźniak/Magazyn Kuchnia 21.09.2020 12:18
(brak ocen)
OCEŃ
Małże z ryżem przy złotym rogu
Małże z ryżem przy złotym rogu
Czas przygotowania do godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (4porcje)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 3

Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Posiekaną cebulę szklimy w dużym garnku na oliwie. Dodajemy posiekane rodzynki i pietruszkę, doprawiamy cynamonem, solą i pieprzem, smażymy 5 minut.

Wsypujemy odcedzony ryż, mieszamy i podsmażamy 2 minuty. Zawartość garnka przekładamy do miski. 

2 / 3

Małże oczyszczamy i myjemy (te z otwartą muszlą wyrzucamy), wkładamy do garnka z wrzątkiem, przykrywamy i gotujemy 8 minut. Odkrywamy i sprawdzamy, czy małże się otworzyły. Jeśli tak, odcedzamy je i przelewamy zimną wodą. 

Wyjmujemy mięso małży z muszli, siekamy i mieszamy z ryżem.

3 / 3

Puste połówki muszli napełniamy ryżem. Schładzamy w lodówce i podajemy posypane natką.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.