Małże z ryżem przy złotym rogu

Małże z ryżem przy złotym rogu
Czas przygotowania
do godziny
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (4porcje)
-
Ryż biały - 100 gCebula - 1Oliwa - 4 łyżkiRodzynki - 2 łyżkiNatka pietruszki - mały pęczekCynamon - 1/4 łyżeczkiSól - do smakuPieprz czarny mielony - do smakuMałże - 24
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 3
Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Posiekaną cebulę szklimy w dużym garnku na oliwie. Dodajemy posiekane rodzynki i pietruszkę, doprawiamy cynamonem, solą i pieprzem, smażymy 5 minut.
Wsypujemy odcedzony ryż, mieszamy i podsmażamy 2 minuty. Zawartość garnka przekładamy do miski.
2 / 3
Małże oczyszczamy i myjemy (te z otwartą muszlą wyrzucamy), wkładamy do garnka z wrzątkiem, przykrywamy i gotujemy 8 minut. Odkrywamy i sprawdzamy, czy małże się otworzyły. Jeśli tak, odcedzamy je i przelewamy zimną wodą.
Wyjmujemy mięso małży z muszli, siekamy i mieszamy z ryżem.
3 / 3
Puste połówki muszli napełniamy ryżem. Schładzamy w lodówce i podajemy posypane natką.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory