Manhattan z domowym bitters
- Można zamrażać? Nie
Składniki (6porcji)
-
Wanilia - 6 lasek przekrojonych wzdłuż na półRodzynki - 1/2 szklankiAnyż - 2 gwiazdkiSkórka z cytryny - z połowy owocuGoździki - 2Jałowiec - 10 jagódWhisky - 750 ml mocnej, najlepiej 100 proof
-
Manhattan z domowym bitters:
Whisky - 65 ml najlepiej amerykańskiejWermut - 20 ml słodkiego np. czerwone Martini Rossi SweetBitter - 1 łyżeczka domowegoWiśnie koktajlowe - jedna do dekoracji
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Wszystkie składniki wkładamy do szklanego słoja, zalewamy whiskey i zakręcamy. Przechowujemy w ciemnym miejscu w temperaturze pokojowej przez 20 dni, codziennie potrząsając słojem. Po tym czasie przelewamy bitters przez filtr do kawy do czystej butelki.
Whisky, wermut i bitters wlewamy do wypełnionej lodem szklanicy. Mieszamy łyżką barmańską, aż się schłodzi, delikatnie, tak aby koktajl pozostał przejrzysty. Przelewamy przez sitko do schłodzonego kieliszka koktajlowego i dekorujemy wisienką. *BITTERS Bitters, czyli wysokoprocentowe alkohole nasycone ziołami, przyprawami, korzeniami, korą czy owocami od lat rządzą w barach za Atlantykiem. Oprócz standardowych, takich jak angostura (ostra, leśna) czy Peychaud's (lekko anyżkowy), dostępne są tysiące innych smaków, np. selerowe lub z ostrych papryczek.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory