Marcepan

Olga Badowska/Magazyn Kuchnia 06.12.2019 10:47
(brak ocen)
OCEŃ
Marcepan
Marcepan
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (4porcje)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Przesiewamy 230 g cukru pudru, łączymy z migdałami i drobnym cukrem. Ubijamy jajka z solą. Gdy zaczną się robić puszyste, dodajemy sok z cytryny, ubijamy jeszcze chwilę. Porcjami wsypujemy suche składniki, stale ubijając. Gdy masa zacznie gęstnieć, wyjmujemy ją i zagniatamy, podsypując resztą cukru pudru. Masa musi przestać się kleić, ma być elastyczna. Wkładamy do miski, przykrywamy folią i odstawiamy na 2 godziny. Uwagi: - Mączka migdałowa To po prostu bardzo drobno zmielone migdały. Można zrobić ją samemu, miksując w malakserze migdały bez skórki. Wtedy jednak w mączce pozostaną większe grudki (aby się ich pozbyć, możnają przesiać), a tych nie chcemy w marcepanie. Mączki kupowane w sklepach (sprawdźcie w cukierniczych sklepach internetowych) są bardzo miałkie, najlepiej nadają się do przygotowania gładkiego marcepanu. - Olejek migdałowy można dodać kilka kropli, aby podkręcić smak migdałów, ale nie jest to konieczne. - Odstawienie świeżego marcepanu na jakiś czas sprawia, że migdały i cukier absorbują wilgoć z jajek, masa staje się bardziej zwarta i elastyczna. - Marcepan z jajkami wytrzyma w lodówce maksimum dwa dni, a najlepiej zużyć go od razu. Zróbcie udawany "marcepan" z innych orzechów: piniowych, nerkowców albo pistacji i użyjcie w naszych przepisach.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps