Marynowane jajka przepiórcze
- Można zamrażać? Nie
Składniki (12porcji)
-
Burak - 1,5 kg niedużychOcet winny - 1 szkl.Cukier - 1/2 szkl.Sól - 1 łyżeczkaLiść laurowy - 2 małeGoździki - 5Jajka przepiórcze - 24
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Obierz buraki i pokrój je w grube plastry. Przełóż do rondla, zalej zimną wodą. Wody powinno być tyle, aby sięgała 1,5-2 cm ponad powierzchnię buraków. Zagotuj, częściowo przykryj i gotuj, aż buraki będą miękkie (około 40 minut).
Buraczki wyjmij łyżką cedzakową (możesz wykorzystać je na barszcz lub ćwikłę), odmierz 2 szklanki wywaru, wlej do rondelka i zagotuj z octem, cukrem, solą, listkami laurowymi i goździkami. W czasie gotowania mieszaj, aby cukier się rozpuścił. Przygotowaną marynatę zdejmij z ognia, odstaw, aby całkowicie ostygła.
W tym czasie zalej zimną wodą i ugotuj na twardo jajeczka przepiórcze (3 minuty). Podczas gotowania delikatnie mieszaj - to sprawi, że żółtka ułożą się dokładnie w środku jajek. Odcedź jajka, rondelek przykryj i delikatnie potrząśnij, aby lekko nadkruszyć skorupki. Następnie zalej jajeczka zimną wodą, odstaw na 15 minut, a potem obierz je ze skorupek i przełóż do szklanego słoja. Polej przygotowaną marynatą z buraków, przykryj, odstaw na 24 godziny. Pamiętaj, aby nie marynować jajeczek dłużej, bo białka zrobią się gumowate, a marynata dojdzie do żółtek i zabarwi je.
Obrane jajeczka podawaj z ciemnym pieczywem- np. pumperniklem - oraz jednym z sosów (wiosennym, cumberland lub tatarskim). Doskonale smakują z zieloną sałatą.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory