Marynowane śledzie z maślanką i olejem koperkowym

Robert Trzópek/ Magazyn Kuchnia 10.12.2019 18:51
(brak ocen)
OCEŃ
Marynowane śledzie z maślanką i olejem koperkowym
Marynowane śledzie z maślanką i olejem koperkowym
Czas przygotowania do 30 minut
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (4porcje)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

PRZYGOTOWUJEMY MARYNATĘ, mieszając wszystkie jej składniki, zalewamy nią śledzie i marynujemy 4-5 dni. ROBIMY OLEJ KOPERKOWY. Dzień przed przygotowaniem potrawy od łodyżek koperku oddzielamy nitkowate odcinki, łodyżki wyrzucamy. Olej podgrzewamy do 60 st. i blendujemy z koperkiem przez 8-10 minut. Studzimy i pozostawiamy na noc, by koperek się dobrze zmacerował. Po tym czasie zlewamy olej. Odsączamy śledzie z marynaty. Rzodkiewki kroimy w plasterki, a wyszorowany ogórek wraz ze skórką w podłużne plastry. KOMPONUJEMY DANIE: na talerzu układamy plaster ogórka, na nim pierwszy kawałek śledzia, następnie plasterki rzodkiewek, znów śledzia i plaster ogórka. Obok umieszczamy spory kleks maślanki, całość skrapiamy olejem koperkowym.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps