Marynowane śledzie z maślanką i olejem koperkowym

Marynowane śledzie z maślanką i olejem koperkowym
Czas przygotowania
do 30 minut
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (4porcje)
-
Ocet winny - 100 mlWoda - 200 mlSól - 15 gCukier - 7 gŚledzie solone - 2 filetyKoperek - duży pęczekOlej rzepakowy - 100 mlRzodkiewka - 2-3Ogórki gruntowe - 1Maślanka - 100 ml
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
PRZYGOTOWUJEMY MARYNATĘ, mieszając wszystkie jej składniki, zalewamy nią śledzie i marynujemy 4-5 dni. ROBIMY OLEJ KOPERKOWY. Dzień przed przygotowaniem potrawy od łodyżek koperku oddzielamy nitkowate odcinki, łodyżki wyrzucamy. Olej podgrzewamy do 60 st. i blendujemy z koperkiem przez 8-10 minut. Studzimy i pozostawiamy na noc, by koperek się dobrze zmacerował. Po tym czasie zlewamy olej. Odsączamy śledzie z marynaty. Rzodkiewki kroimy w plasterki, a wyszorowany ogórek wraz ze skórką w podłużne plastry. KOMPONUJEMY DANIE: na talerzu układamy plaster ogórka, na nim pierwszy kawałek śledzia, następnie plasterki rzodkiewek, znów śledzia i plaster ogórka. Obok umieszczamy spory kleks maślanki, całość skrapiamy olejem koperkowym.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory