Marynowane śledzie z mleczem po polsku z jabłkiem grójeckim ChOG i olejem rydzowym GTS
Marynowane śledzie z mleczem po polsku z jabłkiem grójeckim ChOG i olejem rydzowym GTS
Czas przygotowania
powyżej godziny
Poziom trudności
średni
- Można zamrażać? Nie
Przygotowanie: powyżej godziny
Składniki (6porcji)
-
Śledzie solone - 6 śledzi z mleczemOlej rydzowy - 100 mlCebula biała - 1Jabłka - 2, grójeckieKoperek - 1/2 pęczkaMusztarda stołowa - łyżeczkaPieprz czarny mielony - do smakuOcet winny - do smaku (z białego wina)Warzywa marynowane - do smaku, np. korniszony; grzybki marynowane; buraki marynowane z czosnkiem
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Śledzie dokładnie umyć, następnie 24 godziny moczyć w zimnej wodzie, zmieniając ją 3-4 razy na czystą. Po tym czasie umyć śledzie, zdjąć skórę i podzielić je na filety. Mlecz przetrzeć przez sito. Filety śledziowe ułożyć na talerzu. Jabłka grójeckie pokroić wraz ze skórką w drobną kostkę, podobnie pokroić cebulę i wymieszać wszystko z olejem rydzowym i octem. Doprawić sos pieprzem i polać śledzie. Gotowy mlecz utrzeć z olejem sojowym i musztardą. Można dodatkowo dodać odrobinę octu do smaku. Śledzie podawać z domowymi marynatami, np. korniszonami, grzybkami marynowanymi, burakami marynowanymi z czosnkiem, gałązkami koperku i sosem z mlecza na boku.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory