Marynowane warzywa
Marynowane warzywa
Czas przygotowania
do 30 minut
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (4porcje)
-
Brokuł - 1 główkaKalafior - 1/2 główkiPieczarki - 10 dagPapryka zielona - 1Cebula czerwona - 1Pomidorki koktajlowe - 10Ocet winny - 1/2 szklanki białegoMusztarda miodowa - 2 łyżeczkiCukier - 1/2 szklankiSól - 1 łyżeczkaOliwa - 1 szklanka
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 2
Brokuł dzielimy na części, płuczemy i blanszujemy w garnku z gotującą się wodą przez kilka minut. Odcedzamy i płuczemy w zimnej wodzie. Osączamy na sicie, a następnie przekładamy do miski. Kalafiora płuczemy i dzielimy na różyczki. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w ćwiartki. Paprykę płuczemy, usuwamy środki i kroimy w paseczki, cebulę obieramy i kroimy w piórka. Wszystkie warzywa wraz z pomidor-kami koktajlowymi przekładamy do miski z brokułami i mieszamy.
2 / 2
W oddzielnym naczyniu mieszamy składniki marynaty, aż do uzyskania gładkiej masy (jeśli ktoś woli bardziej wytrawny smak, można dodać mniej cukru). Marynatą polewamy warzywa i dokładnie mieszamy. Zostawiamy na noc w lodówce. Idealna przystawka do obiadu lub niezależne danie kolacyjne.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory