Mazurek czekoladowy najprostszy
Mazurek czekoladowy
Czas przygotowania
powyżej godziny
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (8porcji)
-
Na kruche ciasto
Margaryna - 125 gMąka pszenna - 20 dagWoda - 1/2 szklanki zimnejSól - szczyptaMasło - do formyBułka tarta - do formy
-
Na polewę
Czekolada gorzka - 180 gWoda - 1/4 szklankiŚmietana kremówka 36 proc. - 1/3 szklankiMasło - 2 łyżki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 4
Z podanych składników zagniatamy ciasto i wkładamy je do lodówki na ok. 30 min.
2 / 4
Formę do ciasta natłuszczamy i wysypujemy bułką tartą, wykładamy ciastem i formujemy brzeg (placek powinien być cieńszy niż w standardowym cieście - ok. 1 cm). Pieczemy ok. 20 min w 180°C.
3 / 4
Czekoladę rozpuszczamy z wodą w kąpieli wodnej. Dodajemy śmietankę i masło. Gotujemy, aż część płynu wyparuje, pamiętając, że po wystygnięciu masa bardzo zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia, gdy będzie miała konsystencję gęstego miodu.
4 / 4
Gotową masę wylewamy na upieczony wcześniej spód. Odstawiamy do wystygnięcia.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory