Mazurek czekoladowy najprostszy

Maria Szkop, Magazyn Kuchnia 19.01.2021 17:06
(brak ocen)
OCEŃ
Mazurek czekoladowy najprostszy
Mazurek czekoladowy
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (8porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 4

Z podanych składników zagniatamy ciasto i wkładamy je do lodówki na ok. 30 min. 

2 / 4

Formę do ciasta natłuszczamy i wysypujemy bułką tartą, wykładamy ciastem i formujemy brzeg (placek powinien być cieńszy niż w standardowym cieście - ok. 1 cm). Pieczemy ok. 20 min w 180°C. 

3 / 4

Czekoladę rozpuszczamy z wodą w kąpieli wodnej. Dodajemy śmietankę i masło. Gotujemy, aż część płynu wyparuje, pamiętając, że po wystygnięciu masa bardzo zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia, gdy będzie miała konsystencję gęstego miodu. 

4 / 4

Gotową masę wylewamy na upieczony wcześniej spód. Odstawiamy do wystygnięcia.

 

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps