Mazurek lincki
Mazurek lincki
Czas przygotowania
powyżej godziny
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (6porcji)
-
Masło - 200 gMigdały - 200 gCukier - 175 gŻółtka - 8Mąka pszenna - 100 gSkórka z cytryny - Otarta z 1 owocuBiałka - 2 ubite na pianęKonfitura - 1 słoik ananasowejTłuszcz - Do wysmarowania formy
-
Lukier:
Lukier - 1 opak. białego + 1 opakowanie gotowych kwiatków z cukru do dekoracjiSzpinak mrożony - 2 łyżki mielonego i rozmrożonego
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 3
Ucieramy masło na pianę. Dodajemy sparzone, obrane ze skórki i zmielone migdały oraz cukier. Ucieramy dalej, dodając po jednym żółtku i łyżce mąki. Na koniec dodajemy skórkę cytrynową i pianę z białek.
2 / 3
Połową masy wykładamy natłuszczoną okrągłą blachę (śr. 24 cm), smarujemy wierzch konfiturą, a na nią wykładamy resztę ciasta. Pieczemy około 40 min w 160°C.
3 / 3
Robimy lukier według przepisu na opakowaniu i łączymy go ze szpinakiem. Oblewamy mazurek lukrem, ozdabiamy kwiatkami z cukru.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory