Mazurek orzechowo-kokosowy
Mazurek orzechowo-kokosowy
Czas przygotowania
powyżej godziny
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (6porcji)
-
Herbatniki - 100 g pełnoziarnistychMasło - 100 gCzekolada gorzka - 250 gWiórki kokosowe - 70 gOrzechy laskowe - 150 g posiekanych; mogą być migdałyMleko skondensowane słodzone - 400 ml
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 4
Drobno pokruszone herbatniki mieszamy ze stopionym letnim masłem, rozkładamy równomierną warstwę na dnie formy do pieczenia tart o średnicy 28 cm.
2 / 4
Na tym spodzie kolejno rozsypujemy: niezbyt drobno posiekaną czekoladę, wiórki kokosowe i orzechy.
3 / 4
Wierzch polewamy mlekiem z puszki (nie mieszamy; w czasie pieczenia mleko samo połączy się z niższymi warstwami).
4 / 4
Pieczemy 30-40 minut w 175°C. Jeśli ciasto będzie za szybko się rumienić, dopiekamy je przykryte folią aluminiową. Upieczony mazurek studzimy, dekorujemy według uznania i dobrze chłodzimy w lodówce.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory