Mazurek orzechowy z czekoladą

Magazyn Kuchnia 08.03.2021 12:19
(brak ocen)
OCEŃ
Mazurek orzechowy z czekoladą
Mazurek orzechowy z czekoladą
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (6porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 3

Ucieramy masło. Kiedy się spieni, dodajemy cukier i orzechy. Gdy powstanie kremowa masa, wbijamy jajko, dodajemy żółtka i śmietanę, na koniec wsypujemy mąkę i ucieramy spiralnymi końcówkami miksera. Można dać więcej mąki, wtedy ciasto będzie twardsze i bardziej kruche, przy podanej ilości wychodzi delikatny i dość miękki placek, lekko wilgotny w środku.

2 / 3

Ciasto przekładamy na blachę wyłożoną pergaminem i równo rozsmarowujemy łopatką albo szerokim nożem. Pieczemy do zrumienienia 15-20 minut w temp. 200°C. 

3 / 3

Smarujemy polewą czekoladową, posypujemy płatkami migdałowymi, rodzynkami i czekoladowymi ziarenkami. Czekamy, aż polewa zastygnie.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.