Mazurek orzechowy z czekoladą

Mazurek orzechowy z czekoladą
Czas przygotowania
powyżej godziny
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (6porcji)
-
Masło - 15 dagCukier - 15 dag (pół na pół biały i brązowy)Orzechy włoskie - 15 dag zmielonychJajka - 1Żółtka - 2Śmietana 22 proc. - 1-2 łyżki gęstejMąka pszenna - 7-8 łyżek
-
Do dekoracji:
Rodzynki - Wg uznaniaMigdały płatki - Wg uznaniaCzekolada deserowa - Np. w formie czekoladowych ziarenek w kształcie ziaren kawy
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 3
Ucieramy masło. Kiedy się spieni, dodajemy cukier i orzechy. Gdy powstanie kremowa masa, wbijamy jajko, dodajemy żółtka i śmietanę, na koniec wsypujemy mąkę i ucieramy spiralnymi końcówkami miksera. Można dać więcej mąki, wtedy ciasto będzie twardsze i bardziej kruche, przy podanej ilości wychodzi delikatny i dość miękki placek, lekko wilgotny w środku.
2 / 3
Ciasto przekładamy na blachę wyłożoną pergaminem i równo rozsmarowujemy łopatką albo szerokim nożem. Pieczemy do zrumienienia 15-20 minut w temp. 200°C.
3 / 3
Smarujemy polewą czekoladową, posypujemy płatkami migdałowymi, rodzynkami i czekoladowymi ziarenkami. Czekamy, aż polewa zastygnie.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory