Mazurek pomarańczowy

Mazurek pomarańczowy
Czas przygotowania
do godziny
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (4porcje)
-
Mąka pszenna - 60 dagCukier - 25 dagMasło - 35 dagŻółtka - 3Sól - Szczypta
-
Na polewę:
Pomarańcze - 2Cytryna - 1Cukier - 225 g
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 2
Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto i wstawiamy na 1 godz. do lodówki. Następnie wyjmujemy je i rozwałkowujemy na niezbyt gruby placek (ok. 1 cm), który układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, formując rant. Pieczemy na złoty kolor w 200°C (ok. 15 min).
2 / 2
Dokładnie umyte w gorącej wodzie cytrusy kroimy na kawałki (wraz ze skórką), wyjmujemy pestki i miksujemy. Zmiksowane owoce podgrzewamy z cukrem ok. 30 min, często mieszając. Polewa powinna stać się gęsta i lekko przezroczysta. Ciepłą masę wylewamy na upieczony kruchy placek.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory