Mazurek ponczowy

Magazyn Kuchnia 08.03.2021 12:32
(brak ocen)
OCEŃ
Mazurek ponczowy
Mazurek ponczowy
Czas przygotowania do godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (6porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 3

Żółtka ucieramy z cukrem, sokiem i skórką cytrynową, łączymy z ubitą na sztywno pianą z białek, dosypując po trochu przesianą mąkę. Ciasto wykładamy do natłuszczonej i wysypanej mąką tortownicy o średnicy 24 cm. Wyrównujemy powierzchnię i pieczemy w 160°C przez ok. 30-40 min.

2 / 3

Po upieczeniu przekrawamy ciasto na dwa równej grubości placki, skrapiamy je rumem, przekładamy dżemem, składamy i odstawiamy, aby dżem stężał.

3 / 3

Robimy lukier. Białka wlewamy do naczynia, wsypujemy cukier, ucieramy na gładką masę, doprawiając sokiem. Lukrujemy wystudzone ciasto. Na końcu dekorujemy je różyczkami ulepionymi z masy marcepanowej.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.