Mazurek ponczowy

Mazurek ponczowy
Czas przygotowania
do godziny
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (6porcji)
-
Żółtka - 8Cukier puder - 100 gCytryna - 1 (sok + otarta skórka)Białka - 5Mąka pszenna - 40 gTłuszcz - Do wysmarowania blachyRum - 2-3 łyżkiDżem - 300 morelowego
-
Biały lukier:
Białka - 2Cukier puder - 200 gSok cytrynowy - Do smaku
-
Do dekoracji:
Marcepan - 150 g masy marcepanowej
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 3
Żółtka ucieramy z cukrem, sokiem i skórką cytrynową, łączymy z ubitą na sztywno pianą z białek, dosypując po trochu przesianą mąkę. Ciasto wykładamy do natłuszczonej i wysypanej mąką tortownicy o średnicy 24 cm. Wyrównujemy powierzchnię i pieczemy w 160°C przez ok. 30-40 min.
2 / 3
Po upieczeniu przekrawamy ciasto na dwa równej grubości placki, skrapiamy je rumem, przekładamy dżemem, składamy i odstawiamy, aby dżem stężał.
3 / 3
Robimy lukier. Białka wlewamy do naczynia, wsypujemy cukier, ucieramy na gładką masę, doprawiając sokiem. Lukrujemy wystudzone ciasto. Na końcu dekorujemy je różyczkami ulepionymi z masy marcepanowej.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory