Mazurek z powidłami i czekoladą
Mazurek z powidłami i czekoladą
Czas przygotowania
powyżej godziny
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (6porcji)
-
Mąka pszenna - 2 szkl.Masło - 200 gMigdały mielone - 1 szkl.Cukier puder - 1/2 szkl.Jajka - 1Miód pszczeli - 1 łyżkaPowidła śliwkowe - 2-3 łyżkiCzekolada gorzka - 1 tabliczkaMasło - 1 łyżka
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 4
Mąkę przesiewamy na stolnicę i siekamy z masłem. Dodajemy migdały, przesiany cukier puder, jajko i miód. Zagniatamy, aż powstanie gładkie ciasto. Zawijamy je w przezroczystą folię i wkładamy do lodówki na co najmniej pół godziny.
2 / 4
Odkrawamy kawałek ciasta do ozdobienia mazurka, resztę rozwałkowujemy i kroimy na dwa równe kwadraty lub prostokąty. Wokół jednego robimy ozdobny rant z odłożonego ciasta. Z reszty ciasta możemy zrobić listki lub kwiatki (pieczemy je osobno).
3 / 4
Nakłuwamy blaty widelcem i pieczemy około 20 minut w 180°C, aż się równo zrumienią. Lekko studzimy.
4 / 4
Blat bez dekoracji smarujemy powidłami i przykrywamy drugim blatem. Czekoladę rozpuszczamy na parze z łyżką masła. Smarujemy nią wierzch ciasta i układamy podpieczone dekoracje.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory