Mazurek z powidłami i czekoladą

Magazyn Kuchnia/Aleksandra Sikorska, blog nasmak.pl 27.01.2021 15:02
(brak ocen)
OCEŃ
Mazurek z powidłami i czekoladą
Mazurek z powidłami i czekoladą
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (6porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 4

Mąkę przesiewamy na stolnicę i siekamy z masłem. Dodajemy migdały, przesiany cukier puder, jajko i miód. Zagniatamy, aż powstanie gładkie ciasto. Zawijamy je w przezroczystą folię i wkładamy do lodówki na co najmniej pół godziny.

2 / 4

Odkrawamy kawałek ciasta do ozdobienia mazurka, resztę rozwałkowujemy i kroimy na dwa równe kwadraty lub prostokąty. Wokół jednego robimy ozdobny rant z odłożonego ciasta. Z reszty ciasta możemy zrobić listki lub kwiatki (pieczemy je osobno).

3 / 4

Nakłuwamy blaty widelcem i pieczemy około 20 minut w 180°C, aż się równo zrumienią. Lekko studzimy. 

4 / 4

Blat bez dekoracji smarujemy powidłami i przykrywamy drugim blatem. Czekoladę rozpuszczamy na parze z łyżką masła. Smarujemy nią wierzch ciasta i układamy podpieczone dekoracje.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.