Miękki nugat z lekka sycylijski
Miękki nugat, z lekka sycylijski
Czas przygotowania
powyżej godziny
Poziom trudności
trudny
- Można zamrażać? Nie
Przygotowanie: Powyżej godziny
Składniki (0porcji)
-
Migdały - 50 gWoda - 150 mlMiód pszczeli - 120 ml miodu z kwiatów pomarańczy (można zastąpić akacjowym lub jaśminowym - red.)Cukier - 500 g + łyżkaBiałka - 2Sól - Do smakuPistacje - 100 gOlejek z kwiatów pomarańczy - 1 łyżeczka
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Bakalie prażymy w piekarniku. W rondlu mieszamy wodę z miodem, olejkiem i cukrem, podgrzewamy do 143°C (temperaturę sprawdzamy termometrem kuchennym). W tym czasie ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodając łyżeczkę cukru. Gdy syrop osiągnie pożądaną temperaturę, wlewamy go powoli do piany z białek i ubijamy przez minutę, aż powstanie masa podobna do tej, z której robi się bezy. Przekładamy ją do rondla i podgrzewamy, odparowując wodę do czasu, aż masa zacznie się odklejać od ścianek naczynia. Dodajemy bakalie, mieszamy, przekładamy na blachę wyłożoną pergaminem. Rozsmarowujemy na grubość 2 cm, odstawiamy. Gdy nugat zastygnie, posmarowanym oliwą nożem kroimy go w prostokąty.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory