Miękki nugat z lekka sycylijski

Sigrid Verbert, Magazyn Kuchnia 06.12.2019 10:47
(brak ocen)
OCEŃ
Miękki nugat z lekka sycylijski
Miękki nugat, z lekka sycylijski
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności trudny
  • Można zamrażać? Nie
Przygotowanie: Powyżej godziny

Składniki (0porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Bakalie prażymy w piekarniku. W rondlu mieszamy wodę z miodem, olejkiem i cukrem, podgrzewamy do 143°C (temperaturę sprawdzamy termometrem kuchennym). W tym czasie ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodając łyżeczkę cukru. Gdy syrop osiągnie pożądaną temperaturę, wlewamy go powoli do piany z białek i ubijamy przez minutę, aż powstanie masa podobna do tej, z której robi się bezy. Przekładamy ją do rondla i podgrzewamy, odparowując wodę do czasu, aż masa zacznie się odklejać od ścianek naczynia. Dodajemy bakalie, mieszamy, przekładamy na blachę wyłożoną pergaminem. Rozsmarowujemy na grubość 2 cm, odstawiamy. Gdy nugat zastygnie, posmarowanym oliwą nożem kroimy go w prostokąty.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.