Mini hot dogi
- Można zamrażać? Nie
Składniki (40porcji)
-
Woda - 1 i 1/4 szklankiMasło - 1 i 1/2 kostkiSól - 1/2 łyżeczkiMąka pszenna - szklankaJajka - 5Ser cheddar - 2 szklanki, tartyParówki - 40, małe, najlepiej frankfurterki koktajlowe)Musztarda stołowa - do smakuKeczup - do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Wodę, masło i sól doprowadzamy do wrzenia na patelni. Dodajemy mąkę i gotujemy przez chwilę, mieszając, aż masa zacznie odchodzić od brzegów patelni (ok. 2 min). Przekładamy masę do miski i studzimy. Dodajemy jajka po jednym, ubijając mikserem. Do gładkiej masy dodajemy ser i dokładnie mieszamy. Z torebki odcinamy róg, tak aby powstał otwór o średnicy 2,5 cm. Nakładamy łyżką porcję ciasta do torebki. Dwa kawałki papieru do pieczenia smarujemy masłem. Na każdy wyciskamy 20 pasków ciasta długości 5 cm. Pieczemy 30 min w 180°C. Wyłączamy piekarnik. W gotowych bułeczkach robimy nacięcie długości 4 cm i wstawiamy do ciepłego piekarnika na ok. 10 min. W tym czasie na grillu lub patelni opiekamy frankfurterki na złoty kolor (ok. 5 min). Wyjmujemy z piekarnika bułeczki i wkładamy do środka frankfurterki. Podajemy z keczupem lub musztardą.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory