Młody bób z marchewką i bryndzą
Młody bób z marchewką i bryndzą
Czas przygotowania
do godziny
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (4porcje)
-
Marchewka - 1 pęczek młodejMasło - 3 łyżkiGroszek zielony - 100 g w strączkach (ew. wyłuskanych młodych ziaren)Miód pszczeli - 1 łyżkaCzosnek - 2 ząbkiNatka pietruszki - 1 pęczekSkórka z cytryny - z 1 cytrynyBób - 200 g zblanszowanego i obranego, młodegoBryndza - 100 gCukier - do smakuSól - do smakuPieprz czarny mielony - do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 3
Obrane marchewki (odkładamy trochę natki do dekoracji) wkładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy łyżkę masła i łyżeczkę cukru, solimy. Gotujemy na małym ogniu 5 minut - marchewka powinna być jędrna. Dodajemy strączki lub ziarenka groszku, po kilku minutach przekładamy warzywa do zimnej wody z lodem.
2 / 3
Rozgrzewamy na patelni resztę masła i mieszamy z miodem. Dodajemy osuszone marchewki i chwilę smażymy. Dodajemy grubo posiekany czosnek, natkę pietruszki i skórkę otartą z cytryny. Wrzucamy groszek i bób, krótko mieszamy i zdejmujemy z ognia.
3 / 3
Wykładamy na talerz razem z powstałym słodkim sosem, posypujemy pokruszoną bryndzą i świeżo zmielonym pieprzem. Dekorujemy natką marchewki.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory