Składniki (6porcji)
-
Żelatyna - 2 łyżeczkiRabarbar - 50 dag oczyszczonego i pokrojonego w plasterkiTruskawki - 50 dagCukier - 1/2 szklankiJogurt naturalny - 3 szklankiHerbatniki - 3/4 szklanki pokruszonych zbożowychCukier - 2 łyżki (do truskawek)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Namaczamy żelatynę w kilku łyżkach wody. Rabarbar rozgotowujemy z cukrem w 1/2 szklanki wody (6-8 minut). Zdejmujemy z ognia, dodajemy rozpuszczoną żelatynę, studzimy, a następnie miksujemy i łączymy z jogurtem. Tak przygotowaną masę zamrażamy - albo w maszynce do lodów, albo w zamrażalniku (jeśli wybieramy drugą opcję, mieszamy masę co 15 minut, aby nie powstały w niej kryształki lodu).
Dno tortownicy wysypujemy pokruszonymi herbatnikami i dociskamy je ręką. Na tej warstwie rozsmarowujemy lody rabarbarowe i wyrównujemy powierzchnię. Przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do zamrażalnika na 2 godziny.
Ostrożnie wyjmujemy torcik z formy, pozostawiamy na kilkanaście minut w temperaturze pokojowej - musi zmięknąć, inaczej nie będzie się dobrze kroił. Podzielone na ćwiartki truskawki mieszamy z cukrem i czekamy, aż puszczą sok. Dekorujemy porcje tortu bezpośrednio przed podaniem.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory