Muffinki z czerwoną papryką i fetą
- Można zamrażać? Nie
Składniki (12porcji)
-
Papryka czerwona - 1, dużaMąka pszenna - 40 dagProszek do pieczenia - 2 łyżeczkiSól - szczyptaFeta - 15-20 dagJajka - 2Mleko 3.2 proc. - 250 mlMasło - 10-12 dag, stopione + trochę do wysmarowania formy
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Paprykę posmaruj oliwą i piecz 30 minut w temp. 180 st. C. Gdy skórka zrobi się czarna, wyjmij ją i włóż do mocno osolonej zimnej wody. Wyjmij, wytnij z papryki gniazdo nasienne. Następnie zdejmij z niej skórkę i posiekaj miąższ. Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia, sól, posiekaną paprykę i pokruszoną fetę. Wymieszaj i zrób w środku dołek. Jajka roztrzep z mlekiem. Do dołka w mące wlej masę jajeczną i stopione masło. Mieszaj metalową łyżką, aż do połączenia składników (nie należy mieszać zbyt długo, ponieważ ciasto powinno być grudkowate). Formę na 12 mufinek posmaruj tłuszczem, każdy dołek napełnij ciastem do 3/4 głębokości. Piecz 20 minut w temp. 210 st. C (lub do chwili, kiedy patyczek wbity do środka mufinki będzie suchy po wyjęciu). Zostaw mufinki w formie przez 5 minut, a potem wyjmij i ułóż na metalowej kratce, aby całkowicie ostygły. Rada: Upiecz je dzień wcześniej i zabierz na piknik zamiast kanapek.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory