Muffinki z czerwoną papryką i fetą

Magazyn Kuchnia 30.01.2020 11:23
(brak ocen)
OCEŃ
Muffinki z czerwoną papryką i fetą
Muffinki z czerwoną papryką i fetą
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (12porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Paprykę posmaruj oliwą i piecz 30 minut w temp. 180 st. C. Gdy skórka zrobi się czarna, wyjmij ją i włóż do mocno osolonej zimnej wody. Wyjmij, wytnij z papryki gniazdo nasienne. Następnie zdejmij z niej skórkę i posiekaj miąższ. Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia, sól, posiekaną paprykę i pokruszoną fetę. Wymieszaj i zrób w środku dołek. Jajka roztrzep z mlekiem. Do dołka w mące wlej masę jajeczną i stopione masło. Mieszaj metalową łyżką, aż do połączenia składników (nie należy mieszać zbyt długo, ponieważ ciasto powinno być grudkowate). Formę na 12 mufinek posmaruj tłuszczem, każdy dołek napełnij ciastem do 3/4 głębokości. Piecz 20 minut w temp. 210 st. C (lub do chwili, kiedy patyczek wbity do środka mufinki będzie suchy po wyjęciu). Zostaw mufinki w formie przez 5 minut, a potem wyjmij i ułóż na metalowej kratce, aby całkowicie ostygły. Rada: Upiecz je dzień wcześniej i zabierz na piknik zamiast kanapek.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps