Muffiny z pomarańczową śmietaną

Magda Duklas/Magazyn Kuchnia 29.01.2021 16:44
(brak ocen)
OCEŃ
Muffiny z pomarańczową śmietaną
Muffiny z pomarańczową śmietaną
Czas przygotowania do godziny
Poziom trudności średni
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (5porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 5

Robimy babeczki. Rozbijamy 4 jajka, oddzielając żółtka od białek. Czekoladę łamiemy i rozpuszczamy w małym garnuszku wraz z masłem, odstawiamy do wystygnięcia.

2 / 5

Białka ubijamy na sztywno i stopniowo, wciąż ubijając, dodajemy 100 g cukru, aż masa stanie się sztywna i błyszcząca. Osobno, z pozostałym cukrem i całymi jajkami ubijamy żółtka. 

3 / 5

Gdy składniki się połączą, wlewamy rozpuszczoną czekoladę, likier i wszystko mieszamy. Gdy masa będzie jednolita, dodajemy ubitą pianę i ponownie delikatnie mieszamy. Masę przekładamy do formy do muffinek, w której uprzednio wysmarowaliśmy tłuszczem dno (ale tylko dno). Wstawiamy babeczki do piekarnika nagrzanego do 180°C na 10-15 min (patyczkiem sprawdzamy, czy są już upieczone).

4 / 5

Przygotowujemy śmietanę. Z umytych owoców ścieramy skórkę i wyciskamy sok. Łączymy je z cukrem i gotujemy, aż powstanie gęsty syrop i płyn zmniejszy o połowę objętość. Studzimy go, następnie dodajemy likier i mieszamy z bitą śmietaną.

5 / 5

Ciastka wyjmujemy z piekarnika powinny lekko zapadać się do środka (w tym celu smarowane było tylko dno formy). Napełniamy je kremem. Gdyby jednak wgłębienia nie powstały (to się może zdarzyć przy silikonowych foremkach, których nie natłuszczamy), należy nałożyć babeczkom czapeczki z bitej śmietany.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Agora SA