Składniki (12porcji)
-
Rozmaryn suszony - 1 gałązkaRozmaryn suszony - 1 gałązka do dekoracjiOrzechy włoskie - 40 gOliwa - 120 mlCzosnek - 1 ząbekMąka pszenna - 250 gProszek do pieczenia - 1 łyżeczkaSól - 1łyżeczkaJajka - 1Pieprz czarny mielony - do smakuParmezan - 100 g startegoŻurawina suszona - 120 g
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Siekamy rozmaryn i razem z pokruszonymi orzechami podsmażamy na 2 łyżkach oliwy. Dodajemy posiekany czosnek, jeszcze chwilę smażymy i odstawiamy. Mieszamy w misce mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. W drugiej misce mieszamy resztę oliwy z jajkiem i maślanką, doprawiając pieprzem. Łączymy obie masy, dodajemy rozmaryn z orzechami, parmezan i żurawiny, mieszamy. W zagłębienia formy na muffiny wkładamy papierowe papilotki. Do każdej nakładamy ciasto. Pieczemy w temperaturze 180°C (termoobieg: 160°C) przez 25-30 minut. Muffiny podajemy udekorowane porwanym na kawałki rozmarynem. Uwaga: zamiast papilotek możemy, tak jak na zdjęciu, wykorzystać zwykły papier do pieczenia. Trzeba go pociąć na kwadraty o boku 12 cm i umieścić w zagłębieniach formy na muffiny.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory