Mule w białym winie z boczkiem

Tomek Woźniak, Magazyn Kuchnia 30.01.2020 11:15
(2 oceny)
OCEŃ
Mule w białym winie z boczkiem
Mule w białym winie z boczkiem
Czas przygotowania do godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (2porcje)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Czosnek oraz cebulę siekamy i podsmażamy w garnku na 3 oliwie przez 2 minuty. Wrzucamy boczek pokrojony w kostkę o boku 1/2 cm i smażymy 8 minut. Dodajemy posiekane chilli oraz wino i gotujemy kilka minut na dużym ogniu, aż alkohol odparuje. Wlewamy śmietanę, gotujemy 4 minuty, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Mule dokładnie myjemy i czyścimy. Te, które są otwarte lub popękane, wyrzucamy. Pozostałe wkładamy do garnka z sosem winno-śmietanowym i gotujemy kilka minut. Potrząsamy garnkiem, by muszle się otworzyły i dobrze wymieszały z sosem. Podajemy posypane posiekanym szczypiorkiem z chrupiącą bagietką. Kieliszek białego wina wskazany!

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps