Mule w białym winie z boczkiem

Mule w białym winie z boczkiem
Czas przygotowania
do godziny
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (2porcje)
-
Czosnek - 4 ząbkiCebula biała - 2Oliwa - 3 łyżkiBoczek - 200 gChili - 1 papryczkaWino białe - 200 ml, wytrawneŚmietana 18 proc. - 3/4 szklankiSól - do smakuPieprz czarny mielony - do smakuGałka muszkatołowa - 1/3 łyżeczkiMule - 500 gSzczypiorek - pęczek
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Czosnek oraz cebulę siekamy i podsmażamy w garnku na 3 oliwie przez 2 minuty. Wrzucamy boczek pokrojony w kostkę o boku 1/2 cm i smażymy 8 minut. Dodajemy posiekane chilli oraz wino i gotujemy kilka minut na dużym ogniu, aż alkohol odparuje. Wlewamy śmietanę, gotujemy 4 minuty, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Mule dokładnie myjemy i czyścimy. Te, które są otwarte lub popękane, wyrzucamy. Pozostałe wkładamy do garnka z sosem winno-śmietanowym i gotujemy kilka minut. Potrząsamy garnkiem, by muszle się otworzyły i dobrze wymieszały z sosem. Podajemy posypane posiekanym szczypiorkiem z chrupiącą bagietką. Kieliszek białego wina wskazany!
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory