Mus jabłkowy
Mus jabłkowy
Czas przygotowania
do godziny
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (0porcji)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Jabłka obieramy, kroimy w ćwiartki i wycinamy gniazda nasienne. Kroimy jabłka w ósemki lub na mniejsze kawałki (sos będzie wówczas gładszy). Wkładamy jabłka do rondla, dodajemy wodę i cukier. Zagotowujemy na sporym ogniu, po czym gaz zmniejszamy i dusimy jabłka pod przykryciem 15-20 minut. W trakcie duszenia kilka razy mieszamy, aby sos nie przywarł do rondla. Jeśli wolimy sos gładki, można go po uduszeniu zmiksować. Do gorącego sosu można też dodać 2 łyżki masła. Sos jabłeczny podajemy na gorąco, do pieczonego kurczaka, smażonego mięsa, kiełbasek lub klopsów.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory