Mus jabłkowy

Natalia Korcelli-Włodarska, Magazyn Kuchnia 30.01.2020 13:38
(brak ocen)
OCEŃ
Mus jabłkowy
Mus jabłkowy
Czas przygotowania do godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (0porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Jabłka obieramy, kroimy w ćwiartki i wycinamy gniazda nasienne. Kroimy jabłka w ósemki lub na mniejsze kawałki (sos będzie wówczas gładszy). Wkładamy jabłka do rondla, dodajemy wodę i cukier. Zagotowujemy na sporym ogniu, po czym gaz zmniejszamy i dusimy jabłka pod przykryciem 15-20 minut. W trakcie duszenia kilka razy mieszamy, aby sos nie przywarł do rondla. Jeśli wolimy sos gładki, można go po uduszeniu zmiksować. Do gorącego sosu można też dodać 2 łyżki masła. Sos jabłeczny podajemy na gorąco, do pieczonego kurczaka, smażonego mięsa, kiełbasek lub klopsów.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps