Mus pomarańczowy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (4porcje)
-
Pomarańcze - 3, sporeSerek philadelphia - 200 gCukier - 200 g, drobnyBiałka - 2Śmietana 30 proc. - 200 mlKolendra (ziarna) - 1/2 łyżeczki nasion
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Pomarańcze myjemy i sparzamy wrzątkiem, dokładnie osuszamy i ścieramy z nich skórkę. Mieszamy ją z serkiem i 50 g cukru, ucierając, aż składniki się połączą. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodając kolejne 50 g cukru, i delikatnie mieszamy z serkiem. Teraz ubijamy śmietankę i również łączymy ją z musem. Rozkładamy masę do szklaneczek i wstawiamy na noc do lodówki. Przygotowujemy pomarańcze: dokładnie obieramy je z białej skórki (albedo) i filetujemy, wycinając cząstki spomiędzy oddzielających je błonek. Zachowujemy sok - potrzebujemy jakieś 3-4 łyżki. Robimy karmel z pozostałego cukru (100 g) i 50 ml wody - gdy mieszanina się zagotuje, pozostawiamy na ogniu jeszcze chwilę, aż karmel będzie miał złoty kolor. Zdejmujemy z ognia i ostrożnie (karmel pryska) wlewamy sok pomarańczowy, mieszając, aż składniki się połączą, a karmel uspokoi. Wsypujemy roztarte nasiona kolendry, delikatnie wkładamy cząstki pomarańczy i polewamy je karmelem, tak aby pokrył owoce. Odstawiamy do wystudzenia i schładzamy. Następnego dnia układamy pomarańcze na musie, skrapiamy sosem i podajemy.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory