Mus twarogowo-cynamonowy z karmelizowanymi pomarańczami
Mus twarogowo-cynamonowy z karmelizowanymi pomarańczami
Czas przygotowania
do 30 minut
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (4porcje)
-
Pomarańcze - 4Olej rzepakowy - 1 łżeczkaBiałka - 2 białka (żółtka przydadzą się do przepisu na chałkę)Sól - SzczyptaTwaróg tłusty - 200 gŚmietana 22 proc. - 3 łyżki gęstejCukier - 2 łyżkiCynamon - Do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 3
Pomarańcze obieramy (sprawdźcie obok, jak wykorzystać skórki), dzielimy na cząstki i dokładnie obieramy z białych błonek. Blachę wykładamy folią aluminiową, delikatnie natłuszczamy olejem. Układamy cząstki pomarańczowe (możemy cienko posmarować je miodem), wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. na 5 minut (najlepiej z włączoną funkcją grill). Studzimy.
2 / 3
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Twaróg, śmietanę i cukier mieszamy i lekko ubijamy, żeby krem był puszysty. Dodajemy ubitą pianę, posypujemy cynamonem i delikatnie mieszamy.
3 / 3
Musem napełniamy salaterki, dekorujemy pomarańczami.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory