Najlepsza pieczona papryka

Magazyn Kuchnia 20.08.2020 13:57
(brak ocen)
OCEŃ
Najlepsza pieczona papryka
Najlepsza pieczona papryka
Czas przygotowania do 30 minut
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (6porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 3

Paprykę myjemy, osuszamy i smarujemy oliwą. Układamy na ruszcie i pieczemy, aż skórka zacznie się robić czarna i wyraźnie będzie odchodzić od miąższu, czyli około 20 min. 

2 / 3

Zdejmujemy paprykę z rusztu i wkładamy do plastikowej torebki, którą zczelnie zamykamy. Po 15-20 min wyjmujemy paprykę i z łatwością obieramy ze skórki. 

3 / 3

Upieczona papryka jest świetnym dodatkiem do grillowanych mięs. Można ją także zmiksować, doprawić czosnkiem i pieprzem kajeńskim i używać jako sosu do hamburgerów. Paski upieczonej papryki przełożone do wyparzonych słoików i zalane oliwą z dodatkiem rozmarynu i czosnku można przechowywać tygodniami.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.