Najlepsza pieczona papryka
Najlepsza pieczona papryka
Czas przygotowania
do 30 minut
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (6porcji)
-
Papryka czerwona - 1 kgOliwa - do polania
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 3
Paprykę myjemy, osuszamy i smarujemy oliwą. Układamy na ruszcie i pieczemy, aż skórka zacznie się robić czarna i wyraźnie będzie odchodzić od miąższu, czyli około 20 min.
2 / 3
Zdejmujemy paprykę z rusztu i wkładamy do plastikowej torebki, którą zczelnie zamykamy. Po 15-20 min wyjmujemy paprykę i z łatwością obieramy ze skórki.
3 / 3
Upieczona papryka jest świetnym dodatkiem do grillowanych mięs. Można ją także zmiksować, doprawić czosnkiem i pieprzem kajeńskim i używać jako sosu do hamburgerów. Paski upieczonej papryki przełożone do wyparzonych słoików i zalane oliwą z dodatkiem rozmarynu i czosnku można przechowywać tygodniami.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory