Najprostszy sos z orzeszków ziemnych

Magazyn Kuchnia/Dorota Próchniewicz 18.11.2020 12:09
(brak ocen)
OCEŃ
Najprostszy sos z orzeszków ziemnych
Taki sos podaje się do grillowanego lub pieczonego mięsa albo kaszy kuskus. Można go wzbogacić, dodając np. paprykę, pieprz cayenne, czerwoną lub białą cebulę. Popularna w Afryce Zachodniej i Południowej mieszanka tsire - używana głównie do tamtejszych kebabów zwanych suya oprócz orzeszków i soli zawiera chilli oraz zestaw przypraw korzennych (cynamon, goździki, gałkę muszkatołową, kardamon).
Czas przygotowania do 30 minut
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (4porcje)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Orzeszki mielemy i wrzucamy do garnuszka. Wodę doprowadzamy do wrzenia i gorącą zalewamy orzeszki. Podgrzewamy na wolnym ogniu, mieszając i - o ile zachodzi taka potrzeba - dolewając wodę, aż do otrzymania gładkiego sosu. Doprawiamy go do smaku solą. 

Uwaga! Orzeszki przed użyciem warto samemu mocniej podprażyć na patelni lub w piekarniku.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps