Najprostszy sos z orzeszków ziemnych
Taki sos podaje się do grillowanego lub pieczonego mięsa albo kaszy kuskus. Można go wzbogacić, dodając np. paprykę, pieprz cayenne, czerwoną lub białą cebulę. Popularna w Afryce Zachodniej i Południowej mieszanka tsire - używana głównie do tamtejszych kebabów zwanych suya oprócz orzeszków i soli zawiera chilli oraz zestaw przypraw korzennych (cynamon, goździki, gałkę muszkatołową, kardamon).
Czas przygotowania
do 30 minut
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (4porcje)
-
Orzechy ziemne - 1 szkl. prażonychSól - Do smakuWoda - 1/2 szkl.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Orzeszki mielemy i wrzucamy do garnuszka. Wodę doprowadzamy do wrzenia i gorącą zalewamy orzeszki. Podgrzewamy na wolnym ogniu, mieszając i - o ile zachodzi taka potrzeba - dolewając wodę, aż do otrzymania gładkiego sosu. Doprawiamy go do smaku solą.
Uwaga! Orzeszki przed użyciem warto samemu mocniej podprażyć na patelni lub w piekarniku.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory