Naleśniki czekoladowe z mascarpone i malinami

Ten przepis na naleśniki czekoladowe podrzucił nam ktoś, kto miał być od jutra na diecie. Zrobiliśmy naleśniki, przemyśleliśmy temat i już wiemy, że nigdy nie będziemy na diecie. To co napisaliśmy nie ma sensu? Tak samo jak nie ma sensu deklaracja, że przechodzi się na dietę, jeśli lubi się hapsowe przepisy.
Czas przygotowania
do 30 minut
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (4porcje)
-
Składniki na naleśniki:
Masło - 50 gCzekolada deserowa - 50 gMąka pszenna - 225 gCukier puder - 65 gKakao - 25 gJajka - 3 sztukiŻółtka - 2 sztukiMleko 3.2 proc. - 450 g
-
Składniki na krem:
Mascarpone - 250 gŚmietana 30 proc. - 50 mlCukier puder - 3 łyżkiCukier waniliowy - 1 opakowanie (najlepiej z prawdziwą wanilią)
-
Dodatkowo:
Maliny - 300 g
VIDEO
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 4
Masło rozpuść w rondelku. Do gorącego masła dodaj czekoladę i od razu zdejmij rondel z ognia. Wymieszaj, aż czekolada całkowicie się rozpuści i oba składniki dokładnie się połączą.
2 / 4
W osobnej misce ubij jajka oraz żółtka z dodatkiem mleka. Następnie dodaj przestudzoną masę czekoladową i przesiej do miski mąkę, cukier puder oraz kakao. Zmiksuj wszystkie składniki na jednolitą masę. Odstaw ciasto na 30 minut.
3 / 4
W międzyczasie przygotuj krem. Wszystkie składniki umieść w misce i zmiksuj na jednolity, gładki krem. Schowaj krem do lodówki. Rozgrzej patelnię do naleśników i smaż naleśniki na średnim ogniu po ok. 2 minuty z każdej strony.
4 / 4
Ostudzone naleśniki posmaruj kremem, na kremie rozłóż maliny i pozwijaj naleśniki jak rolady.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory