Naleśniki po meksykańsku

Haps 31.08.2021 09:20
(brak ocen)
OCEŃ
Naleśniki po meksykańsku
Naleśniki po meksykańsku to odpowiedź na WSZYSTKIE problemy natury: "co dziś na obiad?". No bo kto nie lubi naleśników? A nawet, jeśli się wam znudziły, to te w wersji meksykańskiej zdecydowanie was przekonają, że można je jeść, i jeść, i jeść...
Czas przygotowania do godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (12porcji)

VIDEO

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 3

Zacznij od farszu: Na dużej patelni na oliwie zeszklij pokrojoną w kosteczkę cebulę (ok. 7 minut). Pod koniec dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i zmielone mięso. Dodaj przyprawy i wymieszaj. Smaż przez ok. 10-15 minut, co jakiś czas mieszając. Dodaj bulion i koncentrat Wymieszaj, przykryj i gotuj, aż farsz będzie gesty. Fasolkę i kukurydzę przełóż na sitko, przepłucz pod bieżącą wodą, odcedź, przełóż na patelnię z sosem. Wymieszaj i gotuj przez ok. 5 minut, co chwilę mieszając, tym razem już bez przykrycia.

2 / 3

Przygotuj sos pomidorowy: Do rondelka wlej oliwę i podsmaż na niej posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Wlej pomidory, dopraw solą, pieprzem i kuminem.  Gotuj przez ok. 10 minut bez przykrycia.

3 / 3

Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Na naleśnikach wyłóż nadzienie mięsne, następnie posyp odrobiną tartego sera i zawiń. Ułóż w naczyniu do zapiekania lub na blaszce posmarowanej oliwą albo masłem, najlepiej z zachowaniem niewielkich odstępów pomiędzy naleśnikami. Posmaruj sosem pomidorowym, posyp tartym serem. Zapiekaj przez ok. 10-15 minut. Do podania posyp listkami kolendry.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps