Nalewka na orzechach włoskich

Anna Wrońska / Magazyn Kuchnia 23.02.2021 20:56
(brak ocen)
OCEŃ
Nalewka na orzechach włoskich
Nalewka na orzechach włoskich
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (4porcje)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 3

Orzechy, zerwane na początku lipca, drobno siekamy nierdzewnym nożem (w rękawiczkach, bo plamy po orzechach bardzo trudno schodzą!). 

2 / 3

Przekładamy do słoja i zalewamy alkoholem. Naczynie szczelnie zamykamy, odstawiamy na 6 tygodni, co kilka dni nim potrząsamy. 

3 / 3

Następnie zlewamy alkohol, łączymy go z ostudzonym syropem, ugotowanym z cukru i 0,5 l wody. Odstawiamy na 2 tygodnie do sklarowania, a potem zlewamy nalewkę znad osadu. Osad filtrujemy, uzyskany płyn dodajemy do nalewki. Orzechówka powinna dojrzewać co najmniej 3 miesiące.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.