Nalewka na orzechach włoskich
Nalewka na orzechach włoskich
Czas przygotowania
powyżej godziny
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (4porcje)
-
Orzechy włoskie - 6 zielonych (niedojrzałych)Spirytus - 0.5 litra 96 proc.Cukier - 20 dagWoda - 0.5 litra
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 3
Orzechy, zerwane na początku lipca, drobno siekamy nierdzewnym nożem (w rękawiczkach, bo plamy po orzechach bardzo trudno schodzą!).
2 / 3
Przekładamy do słoja i zalewamy alkoholem. Naczynie szczelnie zamykamy, odstawiamy na 6 tygodni, co kilka dni nim potrząsamy.
3 / 3
Następnie zlewamy alkohol, łączymy go z ostudzonym syropem, ugotowanym z cukru i 0,5 l wody. Odstawiamy na 2 tygodnie do sklarowania, a potem zlewamy nalewkę znad osadu. Osad filtrujemy, uzyskany płyn dodajemy do nalewki. Orzechówka powinna dojrzewać co najmniej 3 miesiące.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory