Ogórki małosolne z chrzanem

Ogórki małosolne z chrzanem
Czas przygotowania
powyżej godziny
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (4porcje)
-
Ogórki gruntowe - 2 kg niedużych, podłużnychChrzan - 2 liście + kawałek korzeniaWiśnie - 2 liścieLiść dębu - 2 liścieCzosnek - 6-8 ząbkówKolendra (ziarna) - 1/2 łyżeczkiPieprz czarny w ziarnach - kilkanaście ziarenZiele angielskie - 3-4 ziarnaKoper włoski (fenkuł) - 2 łodygiSól - 3 łyżki na 1.5 l wody
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 4
Liście - Połowę liści chrzanu, wiśni, dębu oraz kopru włoskiego układamy na dnie kamiennego garnka. Czosnek - obieramy z łupinek. Ogórki - myjemy i razem z czosnkiem wkładamy do garnka. Chrzan - czyścimy, kroimy na kawałki i dokładamy do ogórków. Koper włoski - Resztę kopru i liści układamy na ogórkach.
2 / 4
Przyprawy - Wrzucamy do garnka kolendrę, pieprz i ziele angielskie.
3 / 4
Woda - Zagotowujemy ją z solą. Lekko przestudzoną, ale wciąż gorącą zalewę wlewamy do garnka. Przykrywamy talerzykiem i przyciskamy czymś ciężkim (np. kamieniem).
4 / 4
Po 5-7 dniach ogórki są gotowe.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Wybory
- Kiedy głos jest nieważny? Jak głosować w wyborach parlamentarnych?
- Kto może głosować w wyborach?
- Wybory parlamentarne a frekwencja
- OBWE - co to za organizacja?
- Głosowanie przez pełnomocnika
- Jak głosować poza miejscem zameldowania?
- Wybory parlamentarne - na czym polegają?
- Głosowanie korespondencyjne - co to jest? Kto może skorzystać?
- Jak głosować poza miejscem zamieszkania?
- Karta do głosowania - jak ją wypełnić? Na co zwrócić uwagę?
- Kodeks wyborczy - nowelizacja i ważne zmiany w 2023 r.
- Jak głosować za granicą?
-
Plotki
-
Kalkulatory