Okoń w cieście ziemniaczanym

Anna Wrońska, Magazyn Kuchnia 11.05.2021 20:16
(brak ocen)
OCEŃ
Okoń w cieście ziemniaczanym
Okoń w cieście ziemniaczanym
Czas przygotowania do 30 minut
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (4porcje)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 3

Filety oprósz solą i pieprzem, skrop sokiem z cytryny. Ziemniaki obierz, zetrzyj na tarce o małych oczkach, ale nie na miazgę, tylko na drobne wiórki. Starte ziemniaki dokładnie odciśnij w lnianej ściereczce lub w kilkakrotnie złożonej gazie. Masa powinna być praktycznie sucha! Przypraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową, wymieszaj z żółtkami. 

2 / 3

Filety z okonia obtocz w mące, strząśnij jej nadmiar. Następnie obklej ryby ciastem ziemniaczanym i lekko przyciśnij panierkę, aby nie odpadała. 

3 / 3

Smaż z obu stron na sklarowanym maśle, aż ziemniaki się przyrumienią.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.