Okoń w cieście ziemniaczanym
Okoń w cieście ziemniaczanym
Czas przygotowania
do 30 minut
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (4porcje)
-
Okoń - 4 filetySól - wedle uznaniaPieprz czarny mielony - wedle uznaniaSok cytrynowy - 3 łyżeczkiZiemniaki - 80 dagGałka muszkatołowa - do smakuŻółtka - 4Mąka pszenna - 4 łyżkiMasło klarowane - 4-5 dag
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 3
Filety oprósz solą i pieprzem, skrop sokiem z cytryny. Ziemniaki obierz, zetrzyj na tarce o małych oczkach, ale nie na miazgę, tylko na drobne wiórki. Starte ziemniaki dokładnie odciśnij w lnianej ściereczce lub w kilkakrotnie złożonej gazie. Masa powinna być praktycznie sucha! Przypraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową, wymieszaj z żółtkami.
2 / 3
Filety z okonia obtocz w mące, strząśnij jej nadmiar. Następnie obklej ryby ciastem ziemniaczanym i lekko przyciśnij panierkę, aby nie odpadała.
3 / 3
Smaż z obu stron na sklarowanym maśle, aż ziemniaki się przyrumienią.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory