Okoń w pokrzywach
Okoń w pokrzywach
Czas przygotowania
powyżej godziny
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (4porcje)
-
Okoń - 2 filety (ok. 1 kg)Masło - 2 łyżkiSól - Do smakuPieprz czarny mielony - Do smakuOrzechy włoskie - Garść (drobno posiekanych)Sok cytrynowy - Z 1/2 cytrynySól - SzczyptaOliwa - 4 łyżkiPokrzywa - Pęczek (około 8 pędów)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Okonia nacieramy solą i pieprzem, obkładamy wiórkami masła i układamy w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Pieczemy 12-15 min w temp. 200°C. Pokrzywę płuczemy, osuszamy i bardzo drobno siekamy (kilka ładnych liści zostawiamy).
3 łyżki oliwy rozgrzewamy na patelni. Wrzucamy posiekane liście, orzechy, dodajemy sok z cytryny, sól i pieprz. Smażymy 2-3 min.
Pozostałe całe liście dusimy na łyżce oliwy niecałą minutę, żeby się zeszkliły. Okonia podajemy z sosem i przybraniem z całych liści.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory