Okoń w pokrzywach

Magazyn Kuchnia 04.02.2020 11:46
(brak ocen)
OCEŃ
Okoń w pokrzywach
Okoń w pokrzywach
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (4porcje)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Okonia nacieramy solą i pieprzem, obkładamy wiórkami masła i układamy w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Pieczemy 12-15 min w temp. 200°C. Pokrzywę płuczemy, osuszamy i bardzo drobno siekamy (kilka ładnych liści zostawiamy).

3 łyżki oliwy rozgrzewamy na patelni. Wrzucamy posiekane liście, orzechy, dodajemy sok z cytryny, sól i pieprz. Smażymy 2-3 min.

Pozostałe całe liście dusimy na łyżce oliwy niecałą minutę, żeby się zeszkliły. Okonia podajemy z sosem i przybraniem z całych liści.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Agora SA