Okoń z pistacjami i sosem z trawy cytrynowej
Okoń z pistacjami i sosem z trawy cytrynowej
Czas przygotowania
do godziny
Poziom trudności
średni
- Można zamrażać? Nie
Składniki (6porcji)
-
Pistacje - 310 g obranychWoda - 600 mlSerek philadelphia - 1 łyżkaSól - do smakuPieprz czarny mielony - do smakuOlej z pistacji - 1 łyżka
-
Sos z trawy cytrynowej i imbiru:
Trawa cytrynowa - 3 łodygiImbir - 30 g świeżego (obranego)Śmietana kremówka 36 proc. - 300 mlSok cytrynowy - z połowy cytrynySól - szczypta
-
Ryby:
Okoń - 18 niedużych filetówSól - do smakuPieprz czarny mielony - do smakuMasło - do smażenia, może być oliwa
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 4
Robimy purée: nagrzewamy piekarnik do 160 st. C. Pistacje rozsypujemy na blasze, prażymy 15 minut.
2 / 4
Kruszymy i odkładamy 10 g, resztę miksujemy z wodą, wkładamy do rondla, stawiamy na małym ogniu. Podgrzewamy, mieszając, z olejem z pistacji i twarożkiem. Przyprawiamy do smaku.
3 / 4
Robimy sos: trawę cytrynową kroimy na kawałki, imbir siekamy. Zagotowujemy śmietankę, zdejmujemy z ognia, wrzucamy trawę cytrynową i imbir. Miksujemy, przecieramy przez sitko. Przyprawiamy sokiem z cytryny i solą, trzymamy w cieple.
4 / 4
Ryby doprawiamy, smażymy na maśle - tylko z jednej strony. Podajemy z pistacjowym purée i sosem z trawy cytrynowej, posypujemy pistacjami.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory