Omlet biszkoptowy z twarożkiem

Magazyn Kuchnia 05.02.2020 12:35
(brak ocen)
OCEŃ
Omlet biszkoptowy z twarożkiem
Omlet biszkoptowy z twarożkiem
Czas przygotowania do godziny
Poziom trudności średni
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (8porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Mąkę wymieszaną z cukrem rozrabiamy z mlekiem i jajami. Na patelni roztapiamy połowę tłuszczu i nalewamy połowę ciasta na grubość 1 cm. Podsmażamy omlet z jednej strony, następnie dwoma widelcami rozrywamy ciasto, odwracamy kawałki i podsmażamy drugą stronę. W ten sam sposób przygotowujemy drugą połowę ciasta. Śliwki osączamy na sicie, zachowując kompot. Do natłuszczonej, płaskiej ceramicznej formy do zapiekania przekładamy usmażony omlet oraz śliwki. Robimy nadzienie. Twarożek mieszamy z cukrem, mlekiem i żółtkami. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z masą twarogową. Rozsmarowujemy ją na omlecie ze śliwkami, posypujemy migdałami i zapiekamy 35 min w 180-200°C. Przygotowujemy polewę: w garnku mieszamy kompot ze śliwek z sokiem jabłkowym i mąką ziemniaczaną. Cały czas mieszając, doprowadzamy do wrzenia i chwilę gotujemy. Doprawiamy cynamonem. Zapiekankę posypujemy cukrem pudrem. Polewę podajemy w sosjerce.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.