Omlet francuski

Magazyn Kuchnia 28.01.2021 16:56
(brak ocen)
OCEŃ
Omlet francuski
Omlet francuski
Czas przygotowania do 30 minut
Poziom trudności średni
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (2porcje)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 3

Ubijamy jajka widelcem (20-30 sekund), solimy je i pieprzymy. Patelnię (na 3 jajka bierzemy taką o średnicy 20 cm) stawiamy na dużym ogniu. Roztapiamy na niej masło i, poruszając nią, rozprowadzamy je po całej powierzchni. Na gorące, ale jeszcze nie przyrumienione masło wlewamy jajka i smażymy, poruszając patelnią i podważając omlet, tak aby na dno cały czas spływała płynna masa jajeczna.

2 / 3

Energicznie poruszamy patelnią, tak aby oddzielił się od niej spód omletu. Pomagając sobie łopatką, składamy omlet na pół, pod spód wkładamy jeszcze troszeczkę masła i dosmażamy przez chwilę - omlet powinien być rumiany z zewnątrz, ale wciąż lekko kremowy, galaretowaty w środku.

3 / 3

Podpowiadamy:

- Omlet można od razu zsunąć na talerz, bez podkładania masła na patelni. Nie zaszkodzi mu posmarowanie odrobiną masła po wierzchu.

- Jeśli chcemy zrobić omlet aux fines herbes, dodajemy do masy jajecznej łyżkę mieszanych ziół: szczypiorku, natki, estragonu i trybuli.

- Jeśli robimy omlet serowy, wlewamy masę jajeczną na patelnię, a gdy zacznie się ścinać, posypujemy powierzchnię łyżką drobno startego sera (gruyere, parmezan), dosmażamy, składamy jak w przepisie podstawowym. Złożony omlet można posypać odrobiną sera także po wierzchu. Jest też inna wersja omleta serowego: do ubitych widelcem jajek dodajemy ser i dopiero potem wylewamy masę na patelnię z gorącym masłem.

- Jeśli chcemy zrobić omlet z innymi dodatkami (płatkami trufli, posiekaną szynką, pokrojonymi obgotowanymi główkami szparagów lub serc karczochów, kawałkami mięsa kraba, langustynki lub homara), rozsypujemy je równomiernie na masie jajecznej w 3-4 sekundy po wlaniu jej na patelnię.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps