Oryginalne tiramesu

Tessa Capponi-Borawska/Magazyn Kuchnia 11.03.2020 21:28
(brak ocen)
OCEŃ
Oryginalne tiramesu
Oryginalne tiramesu
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (10 porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 3

Zaparzamy kawę, wlewamy do miski i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. [W przepisie napisano "tyle, ile trzeba". Z mojego doświadczenia wynika, że na taką ilość biszkoptów potrzeba około 1/2 litra kawy, najlepiej zrobionej we włoskiej maszynce do mokki; nie może być zbyt intensywna; ponieważ wtedy deser nabiera gorzkawego smaku - autorka]. Ubijamy żółtka z cukrem na puszystą masę i pomału dodajemy mascarpone, delikatnie mieszając.

2 / 3

Zanurzamy 30 biszkoptów w kawie, tak aby zbytnio nie nasiąkły, i układamy je w jednej warstwie na okrągłym półmisku. Przykrywamy biszkopty połową kremu, zanurzamy w kawie kolejne 30 biszkoptów, układamy drugą warstwę i przykrywamy resztą kremu.

3 / 3

Posypujemy deser kakao i trzymamy w lodówce, aż do momentu podania. Według jego twórcy, Roberta "Loly'ego" Linguanotto, na podstawie pomysłu pani Alby Campeol - właścicielki restauracji Alle Beccherie (pełna nazwa to Antico Ristorante Beccherie) w Treviso.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps