Składniki (10porcji)
-
Kawa mielona - tyle, ile trzebaŻółtka - 12Cukier - 1/2 kgMascarpone - 1 kgBiszkopty savoiardi - 60Kakao - do posypania
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Zaparzamy kawę, wlewamy do miski i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. [W przepisie napisano "tyle, ile trzeba". Z mojego doświadczenia wynika, że na taką ilość biszkoptów potrzeba około 1/2 litra kawy, najlepiej zrobionej we włoskiej maszynce do mokki; nie może być zbyt intensywna; ponieważ wtedy deser nabiera gorzkawego smaku - autorka]. Ubijamy żółtka z cukrem na puszystą masę i pomału dodajemy mascarpone, delikatnie mieszając.
Zanurzamy 30 biszkoptów w kawie, tak aby zbytnio nie nasiąkły, i układamy je w jednej warstwie na okrągłym półmisku. Przykrywamy biszkopty połową kremu, zanurzamy w kawie kolejne 30 biszkoptów, układamy drugą warstwę i przykrywamy resztą kremu.
Posypujemy deser kakao i trzymamy w lodówce, aż do momentu podania. Według jego twórcy, Roberta "Loly'ego" Linguanotto, na podstawie pomysłu pani Alby Campeol - właścicielki restauracji Alle Beccherie (pełna nazwa to Antico Ristorante Beccherie) w Treviso.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory