Orzechowe trójkąty

Marta Tomanek, Magazyn Kuchnia 20.01.2020 16:35
(brak ocen)
OCEŃ
Orzechowe trójkąty
Orzechowe trójkąty
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności średni
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (15porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto, formujemy kulę, owijamy w folię do żywności, wstawiamy na pół godziny do lodówki. Rozwałkowanym ciastem wykładamy posmarowaną tłuszczem blachę o wymiarach 36 x 36 cm. Masło, cukier, cukier waniliowy i wodę zagotowujemy, dodajemy orzechy, mieszamy tak długo, aż orzechy pokryją się skarmelizowaną otoczką. Dżem miksujemy, rozsmarowujemy równomiernie na cieście. Na dżem wykładamy orzechy. Pieczemy 30 minut w 180 st. C. Z jeszcze gorącego ciasta wycinamy najpierw kwadraty o boku 6 cm, a następnie dzielimy je na trójkąty.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps