Ośmiornica z orientalną sałatką ogórkową
Ośmiornica z orientalną sałatką ogórkową
Czas przygotowania
do 30 minut
Poziom trudności
średni
- Można zamrażać? Nie
Składniki (1porcja)
-
Ośmiornica - 1/2 kg (1 duża lub kilka małych)Mąka kukurydziana - do obsypaniaSól - do smakuPieprz czarny mielony - do smakuOlej rzepakowy - 1/2 l do smażenia
-
Sałatka
Ogórek szklarniowy - 1 dojrzalyChili - 1 papryczkaMięta - kilka listkówSok z limonki - z 1 limonkiOliwa - 2 łyżki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 3
Myjemy ośmiornicę, dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy na kawałki (2-3 cm). Obtaczamy w mące kukurydzianej doprawionej wcześniej solą i pieprzem.
2 / 3
Przygotowujemy sałatkę. Za pomocą obieraczki dzielimy ogórka na cienkie paski. Mieszamy z drobno posiekaną papryczką, dodajemy miętę, polewamy sokiem z limonki i oliwą.
3 / 3
Na rozgrzanym w garnku oleju smażymy ośmiornicę przez 2-3 minuty, aż będzie złocista. Podajemy ze schłodzoną sałatką.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory