Ozór wołowy z sosem maderowym i pieczarkami

Dorota Biały/Magazyn Kuchnia 18.02.2020 17:08
(brak ocen)
OCEŃ
Ozór wołowy z sosem maderowym i pieczarkami
Ozór wołowy z sosem maderowym i pieczarkami
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności średni
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (4porcje)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 5

Ozór myjemy, zalewamy zimną wodą, dodajemy przyprawy i sól. Zagotowujemy pod przykryciem, pozostawiamy na ogniu przez 2 godziny.

2 / 5

Włoszczyznę obieramy i kroimy na kawałki, cebule obieramy. Dodajemy do ozora, gotujemy razem kolejną godzinę.

3 / 5

Mięso wyjmujemy z wywaru, studzimy, nacinamy skórę na brzegach i zdejmujemy ją. Ozór kroimy w plastry i trzymamy w cieple.

4 / 5

Robimy sos: mąkę zasmażamy na maśle, zalewamy bulionem, gotujemy bez pokrywki, aż sos odparuje i zgęstnieje (10 min). Wlewamy maderę, zdejmujemy z ognia.

5 / 5

Grzyby kroimy na ćwiartki, smażymy chwilę na suchej patelni, skrapiamy sokiem z cytryny i dodajemy do sosu. Przyprawiamy solą, pieprzem i cukrem.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.