Składniki (4porcje)
-
Wołowina - 1 peklowany ozórPieprz czarny w ziarnach - 6 ziarenLiść laurowy - 1Woda - 2 szklankiSól - 1 łyżkaWłoszczyzna - 1 pęczekCebula - 2Mąka pszenna typ 500 - 5-6 dagMasło - 5-6 dagBulion wołowy - 600 mlMadera - 100 mlPieczarki - 30 dagCytryna - 1 łyżka sokuSól - do smakuPieprz czarny mielony - do smakuCukier - do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 5
Ozór myjemy, zalewamy zimną wodą, dodajemy przyprawy i sól. Zagotowujemy pod przykryciem, pozostawiamy na ogniu przez 2 godziny.
2 / 5
Włoszczyznę obieramy i kroimy na kawałki, cebule obieramy. Dodajemy do ozora, gotujemy razem kolejną godzinę.
3 / 5
Mięso wyjmujemy z wywaru, studzimy, nacinamy skórę na brzegach i zdejmujemy ją. Ozór kroimy w plastry i trzymamy w cieple.
4 / 5
Robimy sos: mąkę zasmażamy na maśle, zalewamy bulionem, gotujemy bez pokrywki, aż sos odparuje i zgęstnieje (10 min). Wlewamy maderę, zdejmujemy z ognia.
5 / 5
Grzyby kroimy na ćwiartki, smażymy chwilę na suchej patelni, skrapiamy sokiem z cytryny i dodajemy do sosu. Przyprawiamy solą, pieprzem i cukrem.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory