Ozorek cielęcy w sosie chrzanowym
Ozorek cielęcy w sosie chrzanowym
Czas przygotowania
do godziny
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (4porcje)
-
Ozory - 1 kg cielęcychBulion warzywny - 1 l
-
Marynata:
Sól - 2 łyżkiZiele angielskie - Kilka ziarenPieprz czarny w ziarnach - Kilka ziarenCzosnek - 1/2 główkiLiść laurowy - 1Woda - 250 mlOlej rzepakowy - 1 łyżka
-
Sos chrzanowy:
Chrzan - 10 dag świeżo tartegoBulion wołowy - 1/4 l wywaru z gotowania ozorówŚmietana 22 proc. - 100 mlJajka - 2 na twardoNatka pietruszki - Posiekana do smakuSól - Do smakuPieprz czarny mielony - Do smakuCukier - Do smakuSok cytrynowy - Z 1.2 owoc
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 2
Zagotuj w rondlu składniki marynaty, ostudź, zalej umyte ozorki. Odstaw na 24 godziny. Potem ozorki osącz, ugotuj (około godziny) w wywarze warzywnym. Zdejmij skórkę, gdy są jeszcze gorące, odetnij także tłuszcz. Ozorki pokrój w centymetrowe plastry.
2 / 2
Przygotuj sos: odmierz 1/4 litra wywaru, w którym gotowały się ozorki, dodaj chrzan oraz śmietanę, gotuj 10 minut. Gdy sos zgęstnieje, wrzuć pokrojone w kostkę jajka i pozostaw na ogniu jeszcze minutę. Dodaj natkę i sok z cytryny, przypraw do smaku cukrem, solą i pieprzem, polej ozory.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory