Pączki
- Można zamrażać? Nie
Składniki (6porcji)
-
Mąka pszenna - 500-550 gŻółtka - 4Jajka - 1 sztukaMasło - 50 gCukier - 30 gDrożdże świeże - 20 gMleko 3.2 proc. - 230 ml ciepłegoSól - 1/2 łyżeczkiOlej rzepakowy - do smażeniaWoda - do lukruDżem -Skórka pomarańczowa - do dekoracji
VIDEO
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
W małej miseczce wymieszaj drożdże z łyżeczką cukru i trzema łyżkami mleka i odstaw na 15 minut. W dużej misce umieść 500 g mąki, pozostały cukier, sól, jajko i żółtka, pokrojone na kawałki masło oraz przygotowany wcześniej zaczyn drożdżowy. Wymieszaj wszystkie składniki i zacznij zagniatać ciasto, dodając stopniowo pozostałe mleko. Wyrabiaj do momentu, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą i ciasto stanie się jednolite.
Ciasto na pączki jest dość luźne i klejące, ale nie dodawaj więcej niż 50 g mąki, aby pączki nie wyszły zbyt twarde. Wyrobione ciasto przełóż do miski posmarowanej olejem, owiń folią spożywczą i odstaw do wyrośnięcia na 1,5 godziny. W tym czasie powinno ono co najmniej podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto przełóż na blat oprószony mąką i rozwałkuj na placek o grubości około 1 centymetra. Przy pomocy szklanki lub specjalnej foremki wykrawaj z niego kółka. W części kółek możesz przy pomocy kieliszka wykroić środki tak, aby powstały oponki oraz małe pączki. Tak przygotowane pączki ułóż na papierze do pieczenia, przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut do ponownego wyrośnięcia.
W tym czasie w szerokim garnku rozgrzej olej. Wyrośnięte pączki smaż około 4 minuty, przewracając je co jakiś czas na drugą stronę. Małe pączki oraz oponki będą potrzebowały około 2-3 minut. Olej nie powinien być zbyt mocno rozgrzany, aby pączki nie spaliły się z zewnątrz pozostając surowe w środku.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory