Pączki

Haps 21.01.2020 12:58
(1 ocena)
OCEŃ
Pączki
Wyobrażasz sobie wejść w Tłusty Czwartek do cukierni (omijając całą kolejkę) i powiedzieć: "Oddawać wszystkie pączki"! Nie da się ukryć, że nam to się marzy co roku. Ale odpuśćmy sobie sny o potędze. Lepiej załóż fartuch i zabierz się za lepienie domowych pączków. Z tym przepisem gwarantujmy ci zgodny z prawem sukces.
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (6porcji)

VIDEO

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 3

W małej miseczce wymieszaj drożdże z łyżeczką cukru i trzema łyżkami mleka i odstaw na 15 minut. W dużej misce umieść 500 g mąki, pozostały cukier, sól, jajko i żółtka, pokrojone na kawałki masło oraz przygotowany wcześniej zaczyn drożdżowy. Wymieszaj wszystkie składniki i zacznij zagniatać ciasto, dodając stopniowo pozostałe mleko. Wyrabiaj do momentu, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą i ciasto stanie się jednolite.

2 / 3

Ciasto na pączki jest dość luźne i klejące, ale nie dodawaj więcej niż 50 g mąki, aby pączki nie wyszły zbyt twarde. Wyrobione ciasto przełóż do miski posmarowanej olejem, owiń folią spożywczą i odstaw do wyrośnięcia na 1,5 godziny. W tym czasie powinno ono co najmniej podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto przełóż na blat oprószony mąką i rozwałkuj na placek o grubości około 1 centymetra. Przy pomocy szklanki lub specjalnej foremki wykrawaj z niego kółka. W części kółek możesz przy pomocy kieliszka wykroić środki tak, aby powstały oponki oraz małe pączki. Tak przygotowane pączki ułóż na papierze do pieczenia, przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut do ponownego wyrośnięcia.

3 / 3

W tym czasie w szerokim garnku rozgrzej olej. Wyrośnięte pączki smaż około 4 minuty, przewracając je co jakiś czas na drugą stronę. Małe pączki oraz oponki będą potrzebowały około 2-3 minut. Olej nie powinien być zbyt mocno rozgrzany, aby pączki nie spaliły się z zewnątrz pozostając surowe w środku.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Agora SA