Pączki hiszpańskie

Haps 11.02.2021 12:23
(brak ocen)
OCEŃ
Pączki hiszpańskie
Pączki mają wiele twarzy. Są klasyczne, są z dziurką, są minipączki albo w formie serowych oponek. Są też gniazda - zwane pączkami hiszpańskimi albo wiedeńskimi. Jak je zrobić? Sprawdźcie nasz przepis.
Czas przygotowania do 30 minut
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (9porcji)

VIDEO

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 3

 

W rondelku doprowadź do wrzenia wodę, mleko i masło. Dodaj mąkę i, energicznie mieszając, gotuj jeszcze 2-3 minuty. Gdy masa zbije się w całość, przełóż ją do miski i dodawaj po jednym jajku, mieszając w międzyczasie. Gdy masa będzie gładka i idealnie wymieszana, przełóż ją do worka cukierniczego z wybraną końcówką.

2 / 3

Gotowe ciasto wyciskaj w kształt donatów na papier do pieczenia. Wokół okręgów powycinaj kwadraty z papieru.

3 / 3

Rozgrzej olej do 180 stopni i smaż w nim oponki razem z papierem do pieczenia do złotobrązowego koloru. Papier wyciągnij po chwili, gdy ciasto się zetnie. Gorące oponki przekładaj na ręcznik papierowy, by odciekły z tłuszczu, a następnie przełóż na talerz i polewaj lukrem.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps