Pączki hiszpańskie
Pączki mają wiele twarzy. Są klasyczne, są z dziurką, są minipączki albo w formie serowych oponek. Są też gniazda - zwane pączkami hiszpańskimi albo wiedeńskimi. Jak je zrobić? Sprawdźcie nasz przepis.
Czas przygotowania
do 30 minut
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (9porcji)
-
Mąka pszenna - 200 gMasło - 100 gWoda - 150 mlMleko 2.0 proc. - 100 mlJajka - 5Sól - szczyptaOlej rzepakowy - 2 l (lub smalcu)
-
Lukier
Cukier puder - 200 gSok cytrynowy - łyżkaWoda - 2-3 łyżki gorącej
VIDEO
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 3
W rondelku doprowadź do wrzenia wodę, mleko i masło. Dodaj mąkę i, energicznie mieszając, gotuj jeszcze 2-3 minuty. Gdy masa zbije się w całość, przełóż ją do miski i dodawaj po jednym jajku, mieszając w międzyczasie. Gdy masa będzie gładka i idealnie wymieszana, przełóż ją do worka cukierniczego z wybraną końcówką.
2 / 3
Gotowe ciasto wyciskaj w kształt donatów na papier do pieczenia. Wokół okręgów powycinaj kwadraty z papieru.
3 / 3
Rozgrzej olej do 180 stopni i smaż w nim oponki razem z papierem do pieczenia do złotobrązowego koloru. Papier wyciągnij po chwili, gdy ciasto się zetnie. Gorące oponki przekładaj na ręcznik papierowy, by odciekły z tłuszczu, a następnie przełóż na talerz i polewaj lukrem.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory