Składniki (6porcji)
-
Cebula - 1/2Oliwa - 2 łyżkiPapryka czerwona - 1Papryka żółta - 1Koper włoski (fenkuł) - 1/2Czosnek - 1 ząbekLiść laurowy - 1Chili - 1/4 łyżeczkiPapryka wędzona - 1/4 łyżeczkiWino białe - 50 mlBulion warzywny - 550-600 mlSzafran - szczypta nitekRyż arborio - 150 gSól - do smakuPomidorki koktajlowe - 10Oliwki czarne - 10Pomidory suszone - 5, w olejuNatka pietruszki - kilka łyżek posiekanejPieprz czarny mielony - do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 3
Posiekaną cebulę podsmażamy 3-5 minut na oliwie. Wrzucamy pokrojone w cienkie paski papryki i fenkuła, smażymy 8 minut, pod koniec dokładamy posiekany czosnek. Do miękkich warzyw dodajemy liść laurowy, chilli i wędzoną paprykę. Dolewamy wino, mieszamy, gotujemy 2 minuty i zestawiamy z ognia.
2 / 3
W dużym rondlu podgrzewamy bulion, rozpuszczamy w nim szafran i dodajemy ryż. Gotujemy 20 minut na małym ogniu bez przykrycia, delikatnie mieszając od czasu do czasu, aż ryż wchłonie cały bulion.
3 / 3
Ryż mieszamy ze smażonymi warzywami, doprawiamy solą i przekładamy na półmisek. Na wierzch kładziemy połówki pomidorków koktajlowych, oliwki i pokrojone w paski suszone pomidory, przykrywamy na 5 minut. Posypujemy natką, doprawiamy pieprzem i podajemy.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory