Pampuchy

Łukasz Żuchowski/Magazyn Kuchnia 29.01.2020 17:07
(2 oceny)
OCEŃ
Pampuchy
Pampuchy
Czas przygotowania do 30 minut
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (4porcje)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Rozdrobnione drożdże wsypujemy do miski i zasypujemy cukrem, dodajemy mleko i łyżkę mąki. Dokładnie mieszamy i odstawiamy rozczyn na kilka minut do wyrośnięcia. Do rozczynu dodajemy resztę mąki, jajka, letnie masło i sól, wyrabiamy gładkie ciasto. Ciasto nie powinno przywierać do miski. Przykrywamy ściereczką, odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 30 minut. Z ciasta formujemy kule wielkości małych pączków, odstawiamy na posypanej mąką stolnicy na 10 minut, przykrywamy ściereczką. Garnek napełniony do połowy wodą przykrywamy gazą, zawiązujemy sznureczkiem. Pampuchy gotujemy pod przykryciem na parze około 10 minut. Spróbuj ich z gęstym jogurtem, musem owocowym, sosem czekoladowym lub np. z sosem grzybowym.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.