Składniki (4porcje)
-
Drożdże świeże - 30 gCukier - 1 łyżeczkaMleko 2.0 proc. - 250 mlMąka pszenna - 500 gJajka - 2Masło - 3 łyżki roztopionegoSól - 1 łyżeczka
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Rozdrobnione drożdże wsypujemy do miski i zasypujemy cukrem, dodajemy mleko i łyżkę mąki. Dokładnie mieszamy i odstawiamy rozczyn na kilka minut do wyrośnięcia. Do rozczynu dodajemy resztę mąki, jajka, letnie masło i sól, wyrabiamy gładkie ciasto. Ciasto nie powinno przywierać do miski. Przykrywamy ściereczką, odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 30 minut. Z ciasta formujemy kule wielkości małych pączków, odstawiamy na posypanej mąką stolnicy na 10 minut, przykrywamy ściereczką. Garnek napełniony do połowy wodą przykrywamy gazą, zawiązujemy sznureczkiem. Pampuchy gotujemy pod przykryciem na parze około 10 minut. Spróbuj ich z gęstym jogurtem, musem owocowym, sosem czekoladowym lub np. z sosem grzybowym.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory