Panierowany łosoś na czarnym risotto

Magazyn Kuchnia/Błażej Gruszczyński 05.01.2021 13:34
(brak ocen)
OCEŃ
Panierowany łosoś na czarnym risotto
Panierowany łosoś na czarnym risotto
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (1porcja)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 4

Robimy sos: łączymy żółtko, śmietankę i sok z cytryny w metalowej misce, ustawiamy na garnku z gotującą się wodą i ubijamy na parze, aż sos zgęstnieje. Dodajemy kawior, doprawiamy solą (jeśli trzeba) oraz cukrem.

2 / 4

Robimy risotto: na patelni na oliwie szklimy posiekaną cebulę, wsypujemy ryż i chwilę smażymy. Stopniowo wlewamy bulion, cały czas mieszając. Gotujemy 15 minut, aż ryż zmięknie (jeśli nie wchłonie całego płynu, odlewamy nadmiar). Dodajemy wino, śmietankę, parmezan i posiekany rozmaryn. Zdejmujemy z ognia.

3 / 4

Łososia panierujemy z jednej strony, zanurzając w panierce, jajku i znów w panierce. Solimy stronę bez panierki, smażymy na złoty kolor na oleju, zaczynając od panierowanej strony, następnie przysmażamy kolejne boki. Jeżeli filet jest gruby, można upiec go w piekarniku nagrzanym do 170°C (5 minut).

4 / 4

Na talerzu układamy risotto, łososia, polewamy sosem, dekorujemy pomidorkami i rozmarynem.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps