Składniki (4porcje)
-
Śmietana 18 proc. - 500 mlCzekolada mleczna - 200 g - najlepiej miętowa After EightŚliwki - 8Brązowy cukier demerara - 3 łyżkiTymianek suszony - 4 gałązkiŻelatyna - 1 łyżka
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Śmietanę wraz z pokruszonymi czekoladkami podgrzewamy w rondlu na małym ogniu, cały czas mieszając, aż powstanie jednolita masa. Śliwki pozbawiamy pestek, kroimy w ósemki i smażymy na patelni, dolewając trochę wody, jeśli masa jest zbyt sucha. Dodajemy cukier, posiekany tymianek i dusimy, aż powstanie syrop, a owoce zmiękną. Żelatynę namaczamy i rozpuszczamy w wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu, dodajemy do masy śmietanowo-czekoladowej, mieszamy. Krem przelewamy do czterech kokilek, pozostawiamy do ostygnięcia, a następnie schładzamy w lodówce co najmniej przez 3 godziny. Podajemy ze śliwkami w syropie.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory