Składniki (8porcji)
-
Papryka czerwona - 8 strąkówRyż biały - 10 dagMięso mielone wieprzowe - 30 dagJajka - 1Cebula - 1 małaPrzecier pomidorowy - 20 dagSól - do smakuPieprz czarny mielony - do smakuCukier - do smakuSeler korzeniowy - do przyprawienia
-
Zasmażka:
Smalec - 1.5 łyżkiMąka pszenna - 2 płaskie łyżki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Przecier rozprowadź wodą, przypraw solą i cukrem, włóż całą cebulkę. Dodaj natkę selera, zagotuj. Odetnij spody papryk, wyjmij nasionka i białe środki. Zrób farsz: podgotuj ryż w osolonej wodzie, dodaj mięso, zmiksowaną cebulę i jajko. Przypraw solą i pieprzem. Nadzieniem napełnij papryki, pozostawiając trochę wolnego miejsca, gdyż ryż w czasie gotowania pęcznieje i może rozsadzić paprykę. Papryki włóż do sosu i gotuj do miękkości. Zasmaż mąkę na smalcu, połącz z sosem pod koniec gotowania. W czasie gotowania potrawy nie mieszaj, tylko lekko potrząsaj garnkiem.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory